Pacalleves

A VFK 20-ról azt hiszem lekéstem, de azért leírom a néhány éve készített pacalleves javított változatát. Tényleg sok tapasztalatom van benne, bár elég rég nem szántam rá magam erre a felfordulásra .És elég nagy sikerélmény, hogy eddig mindenki szerette, még olyanok is, akik (előző rossz tapasztalat miatt?) azt gondolták, hogy nem…

pacal1

Hozzávalók

1-1,5 kg pacal

1 velőscsont

2 fej fokhagyma

1 fej hagyma

3-4 darab murok

1-2 petrezselyemgyökér

1 darab zellergyökér

1-2 paprika (opcionális)

1 – 1 csokor kapor, petrezselyemzöld, léstyán

Feketebors

Babérlevél

Majoránna vagy bazsalikom

Korpacibere (borscs)

Ecet

1 – 2 tojássárga

1 pohár tejföl

csípőspaprika

pacal4

Megjegyzések:

Drágább, de jobb fagyasztott pacalt vásárolni: egy-két kilós tömbökben árulják, meg van tisztítva és le van forrázva. Ez azért lényeges, mert a munka legkellemetlenebb részétől (a pacal megtisztításától) megkíméljük magunkat. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ne legyen túlságosan kövér – a zsír széles fehér sávokba/foltokba gyűl össze. Ezt a fagyasztott pacalon is észre lehet venni.

Még drágább, de még jobb csíkokra szeletelt, előfőzőtt pacalt vásárolni.

A velőscsont nem kötelező, de ha nagy adag levest szeretnénk készíteni, vagy ha ízletesebb levet szeretnénk főzni, érdemes áldozni erre.

A pacalnak nagyon erős, átható szaga van. Az előzfőzés és sok zöldfűszer viszont nagyon semlegesíti. Korpaciberét piacon lehet vásárolni, az az igazi, de megteszi a Knorr vagy a Maggie készen kapható tasakos fűszere is (románul: bors magic). Figyelem, a kockák haszontalanok, semmi ízük!

A pacallevest nagy tételben kell főzni, mivel ign sok a munka vele (kb. öt óra). A nagyfazéknyi levest azonban meg is kell enni: itt kerülnek képbe a barátok. Ők aztán vagy elpusztítják, vagy nem – a jó hír az, hogy a pacalleves az egyik legjobban konzerválható étek (pl. mélyhűtőben fagyasztva).

Nagyon laktató leves, a második fogást fel sem kell szolgálni utána, de a hígpalacsinta, a fánk, a csöröge, a tehéntúrós vagy szilvás gombóc jól kiegészíti.

A kalóriák miatt sem kell izgulni, a sok fokhagyma segít az emésztésben és jelentős mértékben meggátolja a zsír lerakódását. Persze csak mértékkel és csak sátoros ünnepek alkalmával fogyasszuk.

pacal5

Elkészítés:

A pacalt kifagyasztjuk, majd fél óráig főzzük.

A levet elöntjük, a pacalt jól lemossuk hideg vízzel és a megpucolt leveszöldségekkel, 10-15 szem feketeborssal és a velős csonttal feltesszük főni.

A zöldfűszerek szárába 10-15 cikk fokhagymát tekerünk bele fehér cérnával, és azt is beledobjuk a lébe. Ha szárított zöldfűszereket használunk, akkor az első adag fokhagymát a zöldségekkel együtt tesszük be a vízbe. Ízlés szerint lehet illatosítani babérlevéllel, bazsalikommal vagy majoránnával… 1-2 paprikát és egy csípős paprikát is bele lehet főzni, ezek a jellegzetes csorba-ízt szolgálják.

Ha minden megfőtt, kivesszük a zöldségeket. A hagymát, csípőspaprikát, fokhagymás göngyöleget eldobjuk, a gyökereket turmixoljuk vagy átpasszírozzuk.

A velőscsontot el lehet fogyasztani pirítóssal, a leves szempontjából már megtette szolgálatait. Még sok munka van hátra, ugyhogy be lehet iktatni egy kis szünetet. 🙂

A pacalt is kivesszük, lecsepegtetjük, majd fél centis csíkokra vágjuk.

A levet leszűrjük, visszatesszük bele a pacalt és elkeverjük benne a zöldség-masszát. Sózzuk és még főzzük fél órát, vagy amennyit szükséges, hogy a pacal puha legyen.

Közben nagyon finomra aprítjuk a zöldfűszereket, átzúzzuk a megmaradt fokhagymát (egy-másfél fej, szégyentelenül sok, de ettől lesz remek), elkeverjük tojással és a tejföllel.

Ha megfőtt a leves és a pacal is jó puha már, hozzáadjuk a korpaciberét, ha nem elég savanyú 2-3 kanál ecetet töltünk hozzá.

Tálaláskor csípős paprikát, ecetet, tejfölt, kevés olajjal elkevert fokhagymát is felszolgálunk, hogy ki-ki ízlése szerint fokozza az ízeket.

paqcal6

Fotók: archív. Akkoriban még nem volt saját konyhám sem. 😀

Advertisements

6 hozzászólás

  1. november 4, 2008 - 11:12 du.

    Köszönöm!

  2. ottis said,

    november 5, 2008 - 9:13 du.

    Szia, nagyon érdekes volt olvasni, hogy te hogyan készíted a pacallevest.Én úgy készítem ahogy édesanyámtól tanultam és a te változatodtól sok mindenben eltér, az én receptem egyszerűbb talán. Mi is nagyon szeretjük ezt a levest,de a gyerekek kevésbé így az utóbbi időben csak akkor készítek pacallevest ha vendégeket várunk,inkább.

  3. reku said,

    november 5, 2008 - 9:29 du.

    Szívesen, Tivadar!
    Ottis, nagyon kíváncsi vagyok a te receptedre is! (A sajátomm összeállításához megkóstoltam jónéhány pacallevest és kb. 17 oldalnyi receptet tanulmányoztam, majd több félig-meddig sikeres próbálkozás után jutattam elhhez a verzióhoz…)
    Pacalreceptek: http://a2.grocceni.com/pacal.html

  4. bako said,

    április 16, 2010 - 8:23 du.

    Tobb receptet vegigolvastam de ez elnyrte a tetszesemet es a ferjem kedvert megfoztem es nagyon izlett.Mivel anyukam a pacal hallatan huzta az orrat neki ugyen igy csak csirkemellbol foztem ugyan az az iz mennyei finom mindketto.

  5. r said,

    április 16, 2010 - 10:38 du.

    Örülök! Én laskagombával (pleurotus) készítem a “hamis pacallevest”.

  6. Leone said,

    szeptember 21, 2010 - 7:58 du.

    Hali!

    Erdélyi kirándulásaim során szinte mindenhol ettem pacallevest. Az én ízlésemnek a Gyergyószentmiklós és környékén készített változat felelt meg a legjobban. Ez a recept hasonlít rá a legjobban.
    Én is hasonlóan készítem. Nagyon finom.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: