Egész héten itthon voltunk. A gyerekek sorra betegedtek meg, így mindenféle finomsággal kellett emelni a morált. Volt hígpalacsinta (egy ideje kizárólag csak a Julia Child által javasolt arányokkal készítem el, elronthatatlan), papanaş, ma pedig darázsfészek. Ákos kérésére nem a diós (sztem ez a klasszikus) verziót készítettem el, hanem ezt a vaniliás-cukrosat. Szerintem írtó finom.
Hozzávalók:
A kalácstésztához:
- Egy kocka élesztő
- 500 gr liszt
- 3 dl tej
- 2 kanál cukor
- 1 tojás
- egy citrom reszelt héja
- 2 ek olaj
A töltelékhez:
- 50 gr vaj
- 2 tasak vaniliás cukor
A mázhoz: 2-3 kanál kristálycukor
Az öntethez:
- 2,5 dl tej
- 2 tasak vaniliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a cukro tejben majd a liszttel, tojással, olajjal és reszelt citromhéjjal ruganyos tésztát gyúrok.
Kb. másfélszeresére kelesztem, majd vékony lapot gyúrok belőle, megkenem a puha vajjal, rászórok 2 tasak vaníliáscukrot. Aki édesebben szereti, szórjon rá néhány kanál kristálycukrot is.
Szorosan feltekerem és kb 2,5-3 cm-es karikákra vágom. A csigák mindkét oldalát belemártom a kristálycukorba és kivajazott (kisebb) tepsibe helyezem mindegyiket, kb 1-1 cm távolságra egymástól. Ma nem volt időm ,ezért nem pihentettem még, belöktem az előmelegített sütőbe.
Kb 20 perc után (mikor kicsit már karamellizálódott a cukor a tetején) felforrósítom tejet, elkeverem benne a vanílisá cukrot és ráöntöm a félkész csigákra. További 20-30 perc alatt elkészül: amikor felszívta az öntetet és a teteje már világosbarna, kivettem a sütőből és letakartam 5 percre. Kész! Csak éppen várni kell, míg kihűl.
mintha a liszt mennyiség hiányozna…
És lehet a palacsintarecepthez kérni linket?
Köszi!
Kösz e, kiegészítettem a lisztmennyiséggel. Lókupecznek itt egy link: http://www.youtube.com/watch?v=89T__jyTgBs
Szia Réku!
Nálunk is a sima darázsfészket szeretik jobban.
Apa-nyelven: darázs-garázs 🙂
Gyógyulást nektek!
Puszi,
T. Erika
Nagyon szépek lettek a csigáid, nagyon szeretjük..rég készítettem 🙂
Nálunk sem túl gyakori, az az igazság. Következik a joghurtos-gyümölcsös-tehéntúrós desszertek szezonja. 😉
Kérlekszépen annyira szép ez a fotó, h muszáj volt RÖGTÖN meggyúrnom. Pedig csak a lazacos receptért néztem be…
És még van 20-30 perc, de olyan az illata, h a nyálam folyamatosan csorog. Remélem, h finom is lesz. Nekem az 500 gr liszt nem volt elég, még töltöttem hozzá, mert túl lágy lett a tészta, ragadt meg minden… Mire megkelt és nyújtani kellett, arra tök jó lett.
🙂 Örülök
Finom volt, gyorsan elfogyott.Nem gondoltam, h ennyire egyszerű az elkészítése 🙂 Egész bzitos, h máskor is el fogom készíteni 🙂
Sütés hány fokon? 180 jó lesz?
Jó lesz, persze. Kb azon a hőfokon, amin kelt tésztákat szoktál sütni.
Köszönöm a receptet, nagyon jól sikerült és finom lett. 🙂