Humusz

Nálunk nagy családi kedvenc lett. Valamiért nem rajongtam érte, amikor más készítette el (kettőt kóstoltam), de aztán az egyik nagy bevásárlóközpontban, úgy új év előtt pár nappal megszólított egy csicseriborsó-konzerv. Még nem tudtam, mit kezdjek vele, hetekig kerülgettem a kamrában. Levest is, főzeléket is elképzeltem, aztán eszembe jutott, hogy a humusz is ebből készül…

Valószínű, hogy az eredeti másképp néz ki és másképpen készül, de az első és a második próbálkozás is elég jól sikerült, az alábbiak szerint. Azt hiszem a fűszerezés a titka. Másodszor pl. a curry egy picurkával több volt, mint amennyi kellett volna, a köményt viszont bátrabban is szórhattam volna…

Hozzávalók: 200 gr száraz csicseriborsó vagy 1 konzerv, fél hagyma, 2 cikk fokhagyma, kb. 1 dl olaj, 2 kanál tejföl vagy fél pohár tej, fűszerek ízlés szerint: só, bors, chili, őrölt köménymag, curry.

A csicseriborsót legalább egy napra beáztatjuk hideg vízbe (több napig is ázhat, a vizet cserélve), majd enyhén sós vízben puhára főzzük (20-30 perc). Ha konzervet használunk, nem muszáj főzni, de pár percig érdemes lobogó vízben forrázni. Lecsöpögtetjük, lehűtjük, majd áttesszük egy mély edénybe, rászórjuk a felaprított hagymát, fokhagymát, rácsorgatjuk az olajat és botmixerrel pépesítjük. A tejföllel (vagy tejjel) is turmixoljuk, amíg megfelelő (kenhető) állagú lesz. Egy-egy csipet só, bors, chili, őrölt köménymag, curry talál hozzá.

Advertisements

4 hozzászólás

  1. Eniko said,

    február 18, 2011 - 5:05 du.

    Pusz,

    ezt kiprobalom, gondolom az olaj az olivaolaj. Kar, hogy nem ettunk belole…

    Mi lesz, ha a komenyt szezamra cserelem? Kiprobaltad?
    udv

    Eniko

  2. reku said,

    február 19, 2011 - 12:00 de.

    Napraforgóolaj… Talán az eredetiben szezámmag is van. Kipróbálom alkalomadtán. Köszönöm.

  3. október 25, 2011 - 3:13 du.

    Ez egyszerű, és van is egy üveg csicseriborsóm! Gondolom pirítósra, kenyérre, kenve eszik, vagy van valami más felhasználása is?

  4. reku said,

    október 26, 2011 - 9:38 de.

    Kenyérre kentük,ill. a kisebbik fiam krumplipürébe keverve is fogyasztotta, de neki kivettem pár kiskanálnyit fűszerezés előtt.
    Azóta kipróbáltam tahinával is (szezámmagpaszta). Elhagyható, de határozottan javít az ízén. 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: