Meggyes cheesecake

Azt hiszem, ez lesz a következő kísérleti terep. Aránylag egyszerű, és a variációk száma tart a végtelen felé.

Jó szokásomhoz hűen román, magyar és angol blogokon, videomeosztókon dokumentálódtam, amig eljutottam a saját verziómhoz. Az az igazság, hogy kicsit izgultam a végeredmény miatt, de pazar lett, és a szülinapos (Zsuzsa) is meg volt elégedve vele.

Hozzávalók: kb. 400 gr tehéntúró, 300 gr olvasztott sajt, 5-6 kanál barna cukor (lehet több is, ízlés szerint), fél citrom leve, 5-6 kanál tejföl, 4 egész tojás, 2 tasak vaníliás cukor és fél kiskanál fahéj (elhagyható),  kb. 250 gr teljes kiörléső lisztből készült (graham) keksz, kb. 100 gr. vaj, egy üveg meggylekvár (befőtt is lehet, kimagozva vagy mirelit) és egy tasak zselatin.

Elkészítés: a kekszet durván ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy 28 cm-es tortaformát kivajazunk, az aljára vágunk egy kerek sütőpapírt. Lehetne négyzet alakú tepsiben is sütni, ezesetben alufóliával béleljük ki a tepsit, úgy, hogy a széleire is hagyunk akkora darabot, amitől fogva ki lehet majd emelni az egészet, hogy felszeleteljük. De addig még van…

A kekszes-vajas keveréket jó alaposan rényomkodjuk a forma aljára és oldalára, és egy órára betesszük a hűtőbe.

Közben összekeverjük a tehéntúrót, olvasztott sajtot, cukrot, vanílisá cukrot, citromlevet. A tojásokat egyenként keverjük bele, lassan (kézi mixerrel legkisebb fokozat, pár másodperc), mert különben összeeshet sütéskor.

A túróskvereéket rásímítjuk a kekszre, és előmelegített sütőben 160-180fokon 50-60 percig sütjük. Ha egy kicsi színt kap a teteje, már kész van. Ne ijedjünk meg, ha folyékonynak túnik a közepe, majd megdermed.

Fél órát hűtjük, közben elkészítjük a gyümölcsmázt. Én lekvárt használtam, ezért nem kellett hozzá cukor, citromlé, de ha mirelit gyümölcsünk van, akkor 2-3 kanál cukorral és további fél citrom levével olvasszuk fel. Amíg hútl, hozzákeverjük a beáztatott zselatint. Ha nem olvad fel, gűz fölött addig melegítjük, amíg elolvad, de vigyázzunk, ne forrjon fel (tönkreteheti a zselatinban lévő pektineket).

A zselatinos mázt is rásímítjuk a süteményre és legalább 4 órán keresztül hútőben dermesztjük.

Nem túl édes és 1 éves kisgyereknek is adható már!

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: