Félelem és rettegés Kolozsváron

Két napja nálunk is angyaljárás volt. Megvettük a kenyérsütőt. Így néz ki az első kenyér (van mit javítani rajta, pl. kelesztéskor nagyon megnőtt, aztán sütés végére lelapult; természetesen idő kell, míg kitapasztalom, mi az, amit lehet, s mi az, amit nem érdemes ezzel a masinával művelni…):

kenyer

S mi dukál a friss kenyérhez? Chili con carne! A recept… hát nem titkos, de egyáltalán nem saját, ugyhogy nem tartom tisztességesnek ide másolni. De jól néz ki, remélem képen is:

chiliconcarne

A fa alá nem krülhetett be, de hozzátarozik az angyalkodáshoz, hogy a családi kasszából befizettük a soföriskolámat. Holnap már vezetek. Féljetek és reszkessetek!

Advertisements

8 hozzászólás

  1. ottis said,

    január 10, 2009 - 10:21 de.

    Szia, de jó nektek, én is vágyom már egy kenyérsütőre.Na de itt egy link, találsz sok receptet: http://limarapeksege.blogspot.com/

  2. ottis said,

    január 10, 2009 - 10:28 de.

    Ja és még van egy kedvenc linkem ahol kenyer receptek vannak: http://latsiakonyhaja.gportal.hu

  3. baudolinA said,

    január 18, 2009 - 1:58 du.

    Súgnék, ha megengeded… A kenyérsütőhöz tartozó gyári recepteket először is dobd el. 🙂 Na jó, kezeld őket megfelelő távolságtartással. Az első kenyeremet az előírásnak megfelelően készítettem el, aztán lett belőle egy kicsi gombóc. 🙂
    A teljes kiőrlésű lisztekkel óvatosan (főleg a rozs tud meglepetéseket okozni), nagyon lehúzzák a kenyeret. A kenyérbe mindig tegyél egy kicsi zsiradékot is. Nem tudom, milyen élesztőt használsz, nekem a friss nagyon bevált. Finomlisztet ne használj a sütéshez, mert édes lesz a kenyér, lehetőleg kenyérliszttel süss. Ha ezeket eddig is tudtad, akkor bocs, visszaszípom.

    Végül pedig a saját, leggyakrabban sütött kenyerem receptje: 2 közepes krumplit megfőzök, majd megtöröm. Ez jön az aljára, rá kb. 2 kiskanál vaj (én a margarinnal rossz viszonyban vagyok, úgyhogy nálam a vaj, olívaolaj és zsír jöhet számításba), majd nem egészen 2 dl meleg víz. Annyi vizet töltök rá, hogy ellepje a krumplit. Erre jön kb. 25 deka barna kenyérliszt, 2 evőkanál sikér (búzahús) és kb. 35 deka fehér kenyérliszt. A közepébe mélyedést készítek, ebbe beleteszek 2 evőkanál kovászt (otthon készítem), a kovászba 2 deka élesztőt, erre pedig egy kiskanál cukrot. A sót az edény sarkába teszem. Normál programon megcsinálja. Nagyon hasonlít a házikenyérhez. Persze nem ugyanaz, mint a kemencében, káposztalevélen sült kenyér, de közel áll hozzá. 🙂 Lehet csak fehér kenyérliszttel is készíteni.

    Amire még nagyon jó a kenyérsütő: mindenféle kelt tésztát megdagasztani és megkeleszteni. Amióta megvan, jóval gyakrabban sütök kalácsot, kiflit, tepertyűs pogácsát. A pizzatésztát is kőttesből készítem, úgyhogy azzal sincs gondom már. 🙂

  4. Réku said,

    január 18, 2009 - 5:56 du.

    Köszönönöm, köszönöm! Minden tippnek örülök, mert NAGYON kezdő kenyérsütő vagyok, de már saját (rossz) tapasztalatból is tanultam. Pl. azt, hogy szemmel kell tartani a fránya masinát, mert ha nem, a nagyobb mennyiségű alapanyagot nem keveri jól össze. Már elkezdte a sütést (!) de a tetején a liszt és az éleztő meg sem moccant még. Aztán megmentettem a kenyeret, hála a manuális beállításoknak. 😀

  5. baudolinA said,

    január 18, 2009 - 11:47 du.

    Az enyémet van egy olyan funkció, hogy a keverés egy adott pillanatában vinnyogni kezd. Olyankor mindig megnézem, és tudok tenni az ügy érdekében. Vagy mondjuk egy marék tökmagot beledobni. Akkor nem segít, ha a kedves (élete első kenyérsütése alkalmából) nem teszi bele a lapátot, hehe… 🙂
    Azt mondjuk nézd meg, hogy mennyi az a maximális mennyiség, amennyit még elbír, és annál kb. 10 dekával kevesebbet tegyél bele. Most egyéb nem jut eszembe, de kérdezz, hátha tudok válaszolni. És fel a fejjel, az én első két kenyeremből a sütőből való kivétel után (ránéztünk) melegszendvics lett. Jó kísérletezést. 🙂

  6. Réku said,

    január 19, 2009 - 12:28 du.

    🙂

  7. ottis said,

    február 7, 2009 - 11:10 de.

    Szia Réku, hogy s mint?Finom kenyerek kszültek a konyhádba?Üdv,O.

  8. Réka said,

    február 8, 2009 - 9:29 du.

    Hát a mai ismét jó lett, de bizony volt már ehetetlen kenyerem is. A rozsliszt minőségére gyanaszom. Ma búzalisztből sűlt a kenyerünk, és kitűnő lett. Igaz, tojást is tettem belé. Lehet, hogy ez a titka, még kísérletezem.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: