Mârşav [mürsáv]*

Van egy kedvenc táborom, a Minimum Party. Igaz, hogy pár éve nem tudok odazarándokolni a Kászonokba, igaz, hogy nem minden újítással értek egyet, de ettől még szívem csücskéje, és ha tehetem, segítek a szervezőknek. Ha másért nem, hát azért, mert évekig része voltam annak a szűk kis magnak is, akik nem csak “veteránok”, hanem minden évben hazajáró lelkek voltunk a sátrak között.

Nem nosztalgiázás céljából kezdtem el ezt a bejegyzést (bár szinte elkapott a MP-láz, s könnyen következett volna), hanem azért, mert mélységesen felháborított egy számomra kedves lap (nu spui care [nu szpuj káre]*) , pontosabban főszerkesztője (nu spui cine [nu szpuj csiné]*) hozzáállása a rendezvényhez. Képzeljétek, pénzt kért azért, hogy megjelentesse a táborismeretőt! Igaz, hogy icipici reklám is lett volna a dologban, hiszen elképzelhető, hogy egy-két emberke a cikkecske alapján kedvet kap a táborhoz és részt vesz majd rajta… izé, benne, ahogy tetszik. Az is lehet, hogy azt képzeli, hogy egy ilyen kis tábor annyi pénzt tud pályázni, hogy szórhatja majd újsághirdetésekre, s az ő lapja (aminek nem tulajdonosa!) majd abból fog meggazdagodni, hogy kis művészeti rendezvények tejelnek majd neki százezreket fizetett cikkekre… Jaj! Vagy îngâmfat [üngümfát]* agyával így gyakorol valamiféle hatalmat? Nem tudom, na…

Nem azt mondom, persze, hogy a szerkesztőségek kötelesek megjelentetni minden küldeményt, minden rendezvény-előzetest. De három oldalas ismertetőből pár soros izét, programismertetőt szerkeszteni akkor is lehet, s akkor is hírértékű, ha ettől nem nő sem a bevétel, sem a hírnév, sem a színvonal.

Nem cukkolom magam tovább. Itt az idei MP tábor, a déjà vu ismertetője, fogadjátok szeretettel. És ha ott lesztek, majd írjátok meg nekem is, milyen volt idén…

* lefordíthatatlan, de érzékletes román kifejezések (kb.: gaz; nem mondom meg, hogy melyik/ki – Caragiale nyomán szabadon; fennhéjázó)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s