gyirgyói fotóriport

ígérem, hogy nem alakítom át fotós bloggá a firkáimat, de amiről most mesélni szeretnék, semmit nem ér illusztráció nélkül.

van egy kedvenc városkám: gyergyó. egy időben évente, mostanába kétévente zarándkolok oda színházat nézni. ha több időre megyek, mindig felkeresem a csíki-kertet, az örménykatolikus templomot és a szombati piacot. és mindig ellenőrzöm, hogy megvan-e a remek taxis “központ”.

a piacra egy örmény fűszer miatt megyek, amit csak ott lehet kapni tudomásom szerint. neve: hurut, vagy chourut. a lényege: tejben erjesztett zöldfűszerek (petrezselyem, zeller, kis kapor és tárkony). miután hetekig napontra megkavarják a masszát, pépes izé lesz az egészből, amit kúp alakúra gyúrnak és megszárítják, vagy nyersen üvegekbe csomagolják és hűtőben tárolják. joghurttal vagy tejföllel elkeverve (a szárazat reszelni kell ehhez) nagyon eredeti, fanyar (savanykás-kesernyés) ízt ad a leveseknek.

hurutos.jpg

az eu-konform taxizás is a régi.

taxi1.jpg

ezen a képen semmi feltűnő, ugye. zoom:

taxi2.jpg

már sokszor felülírták, de érvényes szám ez, kérem: 364300. ha tárcsázzák, a dobozban található készülék szólal meg… a legközelebb állómásozó taxis kinyitja a dobozt…

taxi3.jpg

…és válaszol a hívásra. gazdaságos, mert nem kell diszpécsert fizetni, és ugye a rádió-központ sem olcsó. a számla körbejár, vagyis minden hónapban más-más haszonélvező gyűjti össze a pénzt a kollégáktól, és ő fizeti ki a számlát.

taxi4.jpg

látható, hogy az újítás szele nem kerülte el a gyergyói taxisokat sem: a készülék kijelzi a hívó számát, és ha pl. túl későre sikerül kinyitni a dobozt, vissza lehet hívni a kuncsaftot. megfigyelhető továbbá a legutóbbi két számla (balra), egy csikk, két rozsdás kulcs (jobbra) és a doboz fedele alá gyúrt szemét…

Advertisements

5 hozzászólás

  1. Laci said,

    május 12, 2007 - 8:26 du.

    Mentségemre felhozandó, hogy nem vagyok bennszülött gyergyói, de jó ötletet adtál, mert ha én ecce hazamegyek Gyergyóba, angadzsabur-levest fogok követelni! Vagy pedig a hozzávalókből főzök itt egyet Kolozsváron.

    Angadzsa…uuuh. Buta vagyok, he.

  2. Réku said,

    május 12, 2007 - 11:28 du.

    Ha elakadsz valahol, szólj, szívesen küldök receptet, olyat, ami sajátmagam is kipróbáltam.

  3. Kriszta said,

    június 1, 2007 - 12:08 de.

    Hurutot mi is készítünk itthon, pedig nem vagyunk örmény származásúak. Ugyanis örmény találmány lenne, mint ahogy az angazsábé leves is, amibe hurut kell. Dédanyám szerezte valahonnan a hurut receptjét (jó macerás elkészíteni), és anyu nosztalgiából szerezte meg újra, már nem is tudom, hogy kitől.

  4. reku said,

    június 1, 2007 - 11:50 de.

    Aha, tudtommal Erdélyszerte elterjedt fűszer volt… Szüleim pl. soha nem hallottak róla, de sok ismerősöm, akinek említettem, tudta mi az…

  5. Kertesz Csilla said,

    február 23, 2009 - 1:51 de.

    Sziasztok gyirgyoiak,ha valaki tudja a receptet es kozli is megkoszonnem,Edesapam fozott neha kisgyermek koromban,hurutos levest,emlekszem aszalt szilva is volt benne,ugy emlekszem izlett,viszont kislany voltam amikor Edesapam tavozott az elok sorabol,igy nincs recept de orommel kiprobalnam.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: