bürokrácia

ugye tudjátok: aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni… ugyanez érvényes mindazokra, akik házasságot akarnak kötni romániában.

ma megjártuk a bürokrácia poklát. pedig idejében elkezdtünk készülni a mai napra. beszereztük először is a házasság “receptjét” (a szüksélges iratokat felsoroló lapot a receptek között őriztem ;)). mindketten elmentünk háziorvosainkhoz, akik elküldtek mindenféle analízist csináltatni, majd változó összegekért (10, ill. 15 új lej) kiállították az igazolást, miszerint nem vagyunk betegek, alakalmasak leszünk a házasságra. ezekkel a papírokkal elmentünk a családtervezőhöz, mert a “certificat prenuptial” fedőnevű igazolást ott állítják ki. persze kell hozzá okmánybélyeg. persze közönséges halandó ezt nem tudja előre, így nem készül… persze nem is lehet bárhol kapni, úgyhogy következik egy nagy rohanás. majd diadalittas visszatérés. újabb pénzösszegek fejében (15+15 új lej) kiállítják a papírokjat. kétszer is megkédik, hogy hányadikán lesz a házasságkötés, mert ez csak két hétig érvényes. mondjuk: pont két hét múlva. nekem még az is felelevenedik az emlékezetemben, hogy amikor két hete bent jártam a házasságkötő hivatalnok néninél, a hosszú vörös hajú pont azt mondta, hogy ha péntek 16-én akarunk házasodni, két héttel előtte, pénteken menjünk papírokat leadni. így teszünk. útközben a szükséges fénymásolást is elintézzük, minden egybe van. a hivatalnál is van ilyenkor ügyfélszolgálat, most intézzük el, nem baj, hogy mindketten késünk a munkából. frászt! egyszerűen két hét annyi mint 14 naptári nap, amiben benne foglaltatik a leadás napja és a házasságkötés napja is, úgyhogy túl korán mentünk. nincs apelláta. nem az a baj, hogy nem akarják elvenni a papírokat, egyszerűen nem vehetik el, mert túl korán mentünk. vagy beírnak 15-ére, vagy menjünk vissza hétfőn. persze addig érvénytelen lesz a “prenuptial” (milyen hülyeség!). bent van a vörös hajú picsa is, mondom, hogy né, ő mondta azt, hogy pénteken jöjjünk, határozottan emlékszem. senki sem sajnál. még igazat sem adnak. ők nem tévednek.

jaj, nincs egy bűzbombátok, hogy bosszuljam meg az igazságtalanságot?

8 hozzászólás

  1. Gergő és Balázs szokott bűzbombát gyártani, ha kell, készíttetek egyet 🙂 Ja, és talán nem teljesen megnyugtató, de nem árt tudni: elválni ennél könnyebb Romániában- bürokratikus szepontból, legalábbis. Érdekesen működik ez az ország.

    Válasz

  2. A Szabadsághoz ugye lépcsőn kell felmenni. Ha lefele mész, ott van egy ilyen szaküzlet. Bár a bűzboma mondjuk ártalmatlan. Ajánlom gentikailag módosított veszett vadászgörényt.

    Válasz

  3. Lehet hogy olvassák a blogomat? Nem tudom. Minden esetre nem vetettem be a bűzbombát, nem volt rá szükség. A mai hölgy, aki csak románul beszélt, pedig Bogdan Hajnal a becsületes polgári neve, rendkívül kedves volt, még viccelődött is. És persze mindent papír rendben volt, végre.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s